Samlelån

Har du svært ved at danne dig et overblik over din økonomi, og har du med tiden samlet en tand for mange kreditorer op på din vej, der nu gerne vil have penge af dig hver eneste måned, kan det måske være det rette valg for dig at tage et nærmere kig på et samlelån.

Kort fortalt er et samlelån et lån, du kan tage og bruge til at betale dine nuværende kreditorer af med. På den måde kan du altså låne penge fra en ny udbyder, og de penge kan du bruge til at betale alle de andre kreditorer deres penge tilbage.

Selvom det kan virke ironisk at optage yderligere gæld, når du i forvejen måske står og skylder penge til højre og venstre, kan det for mange danne et meget mere overskueligt overblik at stå tilbage med et enkelt samlet lån, i stedet for at skulle bekymre sig om 10 eller 20 forskellige kreditorer hver eneste måned.

Den ”ekstra” gæld du optager i form af et samlelån, er jo heldigvis så kortvarig, at du står tilbage med den samme gæld igen, lige så snart du har betalt de andre kreditorer, hvad du skylder dem. Så skylder du egentlig stadig det samme beløb, som du hele tiden har gjort – det er nu bare kun til en enkelt udbyder i stedet for mange forskellige udbydere.

Et samlelån er ikke en magisk pille

Det er dog meget vigtigt at understrege, at et samlelån ikke er en magisk formular eller en magisk pille, som du bare kan tage eller gøre brug af, og så er hele din gæld bare væk – vupti. Det er langt fra sådan, at et samlelån virker.

Et samlelån er ikke nødvendigvis noget, der gør dig hurtigere gældfri. Det kan være med til at gøre dig hurtigere gældfri, hvis det gør det nemmere for dig at afdrage på din gæld og dermed holde dig til dine planer og budgetter, men det er jo helt op til dig og ikke samlelånets skyld, hvis det sker.

At blive hurtigere gældfri kan være en bivirkning af at tage et samlelån, men det er ikke den primære årsag til at du skal tage et samlelån, for så bliver du slemt skuffet.

Et samlelån ommøblerer med andre ord bare din gæld fra mange udbydere til en enkelt udbyder. Du afdrager ikke nødvendigvis din gæld hurtigere bare ved at samle din gæld et sted.

Spar penge med et samlelån

Hvis vi skal dykke ned på et punkt, der kan være med til at gøre dig hurtigere gældfri, er det muligheden for at spare penge på dine renter, hvis du vælger et samlelån, der har en lavere rente, end de lån du betaler ud fra de øvrige kreditorer.

Hvis du kan få dig et samlelån med en lavere rente end dine nuværende lån, kan du bruge pengene fra samlelånet til at betale din originale gæld ud og slippe ud med en gæld, der har en meget lavere rente. Og det kan naturligvis have den effekt, at der er færre penge, du skal betale tilbage, hvilket åbner op for muligheden for at blive hurtigere gældfri.

Hvis dit mål er at nedsænke din gæld, er det meget vigtigt, at du har lommeregner med ved din side, når du skal finde det rette samlelån. Har du mange lån rundt omkring, kan det ende med at blive et større regnestykke at få styr på, hvor mange penge du skal låne via dit samlelån, og hvilke konsekvenser det kan have for din gæld – enten af den positive eller negative karakter.

For det kan naturligvis også lige så vel gå den anden vej, hvis du vælger at få dig et samlelån, der har en højere rente end dine nuværende lån. Så kan det hurtigt ende med at blive en dyrere affære for dig. Derfor skal du veje fordele og ulemper op mod hinanden, når du overvejer at få dig et samlelån. Måske er det vigtigere for dig at kunne samle alle din lån et sted, end det er at spare 0,5% på renterne.

Undgå at optage yderligere gæld efter dit samlelån

Hvis samlelånet skal have en effekt for dig, er det meget vigtigt, at du ikke går ud og optager yderligere gæld, når du først har fået dit samlelån. Samlelånet skal bruges til at bringe overblikket over din økonomi tilbage, og så nytter det ikke noget, hvis du på bagkant af det går ud og finder endnu flere kviklån eller forbrugslån.

Det er disse lån, du netop har taget et samlelån for at eliminere fra din gæld, og derfor er det bestemt ikke en god idé at gå ud at øge din gæld med lignende lån, hvis du allerede har taget dig et samlelån. På den måde bliver snebolden jo bare ved med at rulle, og pludselig står du i en endnu højere gæld, end inden du havde taget dit samlelån. Og det er jo ikke meningen, nu hvor du er på vej til at overblikket over din økonomi tilbage.

Samlelån med RKI

Hvis du står i RKI, kan det være, du er på udkig efter muligheden for at få dig et samlelån, da du nok har din del af kreditorer, der står og venter på at få deres penge.

Men faktisk er der ikke særlig store chancer for at få et samlelån, hvis du er registreret i RKI. Jeg er ked af at sige det, men der er ikke mange døre åbne, når du først er registreret i RKI. Derfor er det naturligvis også vigtigt for dig, der endnu ikke står registreret i RKI, at du ikke havner der.

Du kan stadig godt få et lån, selvom du er i RKI, men det bliver ikke i dit eget navn – eller med andre ord, det bliver ikke dig, der til syvende og sidst står inde for lånet. Skal du have et lån, det kan eksempelvis være et samlelån, når du står i RKI, kan det kun lade sig gøre, hvis du har en kautionist, der kan stå inde for lånet.

En kautionist er en person, der skriver under på, at han eller hun personligt står inde for lånet, såfremt du ikke har mulighed for at afdrage på det. Alle har mulighed for at blive kautionist på et lån, og der er større chance for at blive godkendt som kautionist, hvis du eksempelvis er boligejer eller ejer øvrige aktiver med en vis værdi.

Samlelån med stor gæld

Det er flere steder ikke noget problem at få et samlelån, selvom du har stor gæld. Du kan sagtens have en større gæld uden at være registreret i RKI, og er det tilfældet, har du stadig rigeligt med muligheder for at ansøge om et lån hos nogle af de mange udbydere af netop samlelån.

Samlelån er ikke kun for dem, der skylder 5.000 eller 10.000 kroner væk. Du kan sagtens finde samlelån på mange hundrede tusinder kroner, så er det oppe i det leje, du ligger, er det som oftest heller ikke noget problme at finde et lån i den størrelsesorden. Selvfølgelig kan det tage lidt længere tid at få lånet godkendt og at få pengene udbetalt, men er du ikke i RKI, burde der ikke være noget til hinder for, at du får din ansøgning godkendt.

Hvad gør jeg hvis jeg får afslag på et samlelån?

Har du sat dig for at få et samlelån til at få styr på din økonomi og til at få overblikket over din økonomi tilbage, hvorefter du så får et afslag på din ansøgning om et samlelån, kan det for mange godt virke demotiverende og som et hårdt slag i ansigtet.

Men når du har besluttet dig for at tage et samlelån for at tage kampen op mod din gæld og for at få dit overblik over din privatøkonomi tilbage, har du allerede taget et vigtigt skridt i den retning. Selvom det kan virke ærgerligt ikke at få samlelånet, betyder det ikke, at du ikke stadig kan komme ud af din gæld.

Det kræver lidt ekstra arbejde fra din side af, men det er vel heller ikke noget problem, vel? Vi er her for at løse problemer – ikke for at sidde og græde over dem.

Så er du så uheldig at få et afslag på dit samlelån, er det bare i gang med at lægge en plan for, hvordan du så får bugt med din gæld.

Til at starte med må du lægge en plan. Og det gøres nemmest med et overblik over situationen. Så prøv at dan dig et overblik over din gæld, din kreditorer og alt hvad du ellers kan finde om dine lån.

Når du har gjort det, kan du så småt gå i gang med at lægge en plan for, hvem der er smartest at betale tilbage først, hvordan du kan holde alle glade hver eneste måned ved at betale lidt af til alle hele tiden, og hvordan du eventuelt finder flere penge hver måned til at afdrage på din gæld.

Med den rette gejst og indstilling er der ikke nogen, der kan slå dig ned af hesten, bare fordi du har fået et aflsag på dit samlelån. Så må du bare klare det selv. Og det er jo det, vi også er bygget til mange af os. Vi akn sgu godt, når vi skal.

Samlelån hos banken

Det kan også være, du tænker på, om det mon kan lade sig gøre at få et samlelån hos banken. Og hos mange banker kan det faktisk godt lade sig gøre – alt afhængig af lånets beløb naturligvis.

Det fungerer akkurat som at tage et almindeligt banklån de fleste steder. Skylder du for mange penge væk, kan det godt være, du ikke bliver godkendt, fordi banken på ingen måde har sikkerhed i lånet (du skal ikke købe en bil eller en lejlighed for pengene, de låner dig, som de kan få sikkerhed i).

Men du kan relativt nemt blive godkendt til banklån i selv pæne størrelser, som godt kan bruges af mange til at betale alle øvrige kreditorer ud. Så hvis du ikke er meget til at ansøge om lån på nettet, kan du da vælge at tage en snak med den lokale bank for at høre, hvad dine muligheder er for at låne penge af dem.

Ikke sikkert du kan finde et samlelån med fast rente

Når du skal finde dit samlelån, er det ikke sikkert, at du kan finde et samlelån med en fast lav rente. Det ville jo være dejligt, hvis det kunne lade sig gøre, men du kan meget tit støde på rentelån, der har en variabel rente.

En variabel rente er tit forbundet med usikkerhed, da du jo ikke ved, om renten vil stige eller falde næste gang. Det er også en af grundene til, at mange vælger en fast rente, så de med sikkerhed ved, hvad de kan forvente at betale næste måned og måneden efter den.

Men dermed ikke sagt, at en variabel rente ikke kan bruges. Der vil være mange tilfælde, hvor et samlelån med en variabel rente stadig er langt at foretrække sammenlignet med de hurtige lån, mange render rundt med den dag i dag.

Kan samlelån betale sig?

Jeg vil personligt mene, at samlelån i mange tilfælde kan betale sig. Det kommer dog langt hen af vejen an på, hvem det er, der ansøger om et samlelån, og hvordan deres økonomi ser ud.

Igen er et samlelån ikke noget, du bør kaste dig over, med mindre du virkelig har tænkt dig at bruge pengene til at betale dine nuværende kreditorer ud med.

Er det bare en anden måde for dig at tilføje endnu et lån til din samling, bør du ikke naturligvis ikke ansøge om sådan et lån.

Men hvis du bruger det på den rette måde, kan du faktisk ende med, ikke nok at spare penge på dit lån, men faktisk også at skære noget af tiden af på det, så du bliver gældfri hurtigere. Og så er det igen for mange meget nemmere at overskue en eneklt (dog nu højere) gældsporst end før. Så er der kun et girokort, du skal bekymre dig om – ikke 10 eller 20 forskellige.