Billån

At finde det helt rette billån kan godt kræve en del tålmodighed. Der er mange faktorer, der kan spille ind, når du skal have det rette lån – uagtet om det så er et billån, et kviklån, et forbrugslån eller et boliglån.

Selvom det kan være fristende at pege på renten som den eneste faktor, du skal holde øje med, kan der tit være andre detaljer ved et lån, der er med til at gøre det mere eller mindre fordelagtigt.

Det kan eksempelvis være ting som

  • Har låneudbydere en kundesupport jeg kan komme i kontakt med?
  • Kan jeg indfri mit billån før tid uden gebyr?
  • Hvor hurtigt kan jeg få pengene udbetalt?
  • Kan jeg overhovedet låne nok penge til den bil, jeg gerne vil have?
  • Er renten variabel eller fast?
  • Hvor lang en løbetid kan jeg vælge på lånet?

reklame

Og da et billån også plejer at være af en vis størrelse, er det naturligvis en god ide at tænke to gange over, hvor du skal vælge at låne pengene.

Alt dette plus meget andet er også faktorer, der spiller ind, når du eksempelvis skal vælge det rette billån. Så derfor er der mange andre ting, du skal tage højde for, når du skal have et billån, end bare lige renten.

Billån gennem min bilforhandler

Rigtig mange danskere vælger at tage billånet gennem deres bilforhandler, eller gennem det pengeinstitut, som bilforhandleren samarbejder med. Det skyldes blandt andet, at det er dejligt nemt, at du jo bare kan låne pengene det samme sted, som du køber din bil.

Men er det ensbetydende med, at det er det billigste sted at låne pengene? Ikke nødvendigvis.

Du kan godt finde billån med en bedre og mere attraktiv rente end den, du kan få gennem forhandleren eller forhandleres samarbejdspartner.

Derfor er det altid en god ide at holde dine muligheder åbne og undersøge alle former for billån, i stedet for bare at takke ja tak til forhandlerens udspil. 

Du kan sagtens få et fordelagtigt tilbud gennem forhandleren, og det kan da også vise sig, at det er det bedste tilbud, du kan finde. Så er det jo bare med at sige ja tak til det.

Men gør dig selv og din økonomi den tjeneste at undersøge dine muligheder først, i stedet for bare at skrive under på det første og bedste, der bliver lagt foran dig. Lån gennem forhandleren er jo også i forhandlerens interesse, eller den givne samarbejdspartner, da pengeinstituttet jo tjener penge på, at du låner penge gennem dem.

Billån med fast eller variabel rente

Når du skal låne penge til en bil, vil som regel have mulighed for at vælge mellem en fast og en variabel rente på dit billån. Og her er det helt op til dig selv at vælge, om du vil gå med livrem og seler og vælge den stabile og sikre løsning, eller du har lyst til at gamble med renten, for enten at få en lavere rente, eller risikere at ende ud med en dyrere rente på dit lån.

Det er meget forskelligt, hvad folk vælger, når de skal købe bil. Personligt har jeg et fastforrentet billån på min bil, da jeg ikke er interesseret i at gamble. Jeg kan godt lide stabilitet i min økonomi, og da den månedlige ydelse på mit fastforrentede billån var helt fin, synes jeg ikke, der var nogen grund til at satse og vælge en variabel rente.

Så det er helt op til dig selv at finde ud af, om du vil gå den sikre vej med en forudsigelig og sikker fast rente, der hele tiden vil være på det samme, eller om du vil satse med en variabel rente, hvor du enten kan ende med en gevinst eller et tab.

Vær opmærksom på eventuelle stiftelsesomkostninger på billån

Ligesom med alle andre typer lån, kan du også risikere, at der er stiftelsesomkostninger på dit billån. Det er også en af de ting, du kan tage med i din sammenligning, hvis du går i gang med at sammenligne priser på billån fra flere udbydere. Hold altid øje med oprettelsesgebyret, som det også hedder, da det kan variere meget fra udbyder til udbyder.

Nogle steder vil der være 0 kroner i stiftelsesomkostninger, mens du andre steder kan risikere at skulle betale op imod flere tusinde kroner for at “få lov til” at låne penge hos dem. Alle gebyr ryger jo bare direkte oven i lånets samlede omkostninger, så der er ikke noget med, at de penge du giver i gebyr for at oprette lånet, bliver modregnet i renterne eller lignende. Gid det da bare var så vel.

Og det er ikke kun stiftelsesomkostninger, du skal være opmærksom på. Der kan være mange gebyr forbundet med at stifte lån, så forbehold for alle typer af gebyr, og læs altid lånets betingelser igennem, så du er sikker på, hvad du skriver dig op til, når du skriver under på låneaftalen.

Billån som studerende på SU

Hvis du er studerende, og har lyst til at købe dig en bil, kan det godt lade sig gøre at låne pengene til den langt de fleste steder. Kan du ikke finde et online billån, der passer til dine behov, eller som kan godkende dit lån, kan du forsøge dig gennem forhandleren eller forhandlerens økonomiske samarbejdspartner. De er ofte lidt mere risikovillige hos de store pengeinstitutter end hos en lille online låneudbyder.

Det er dog meget vigtigt at understrege, at det formodentlig er et lån, du skal afdrage på over 6-8 år, alt afhængig hvor stor en månedlig ydelse du vælger på lånet. Og du skal afdrage på lånet fra dag et.

Derfor skal du have plads i dit beskedne SU budget til at kunne afdrage på din bil. Vælger du billig bil og en lang løbetid på lånet, kan du godt få en månedlig ydelse på under 1000 kroner om måneden, men så skal du også stadig tage højde for forsikringer, benzin, grøn ejerafgift, service og reparationer. Alt dette bliver jo lagt oven i selve den månedlige ydelse på lånet, og så kan det pludselig blive en udfordring med et billån på SU, hvis du også skal have et tag over hovedet og noget at spise.

Billån vs. kontant betaling for bilen

Har du mulighed for at betale din bil kontant med det samme, vil det langt hen af vejen være klart at foretrække. Der er mange fordele ved at betale bilen kontant med det samme – og som udgangspunkt kun en enkelt ulempe, du kommer til at føle, hvis du gør det.

Fordelene ved at betale bilen kontant er jo primært, at du så ikke får et lån, som du skal afdrage på hver måned. Alt det andet (benzin, afgift, forsikring osv.) er der stadig, men det vil jo være der, uanset om du får et billån eller ej. Det kommer lige så snart, du bare får en bil.

Ved ikke at have et lån, har du stadig et fint rådighedsbeløb hver måned, da du ikke skal sætte 1000-2000 kroner af pr. måned til afdrag på billånet. 

Ulempen ved at købe din bil kontant er så, at du tager en stor portion af din eventuelle opsparing, som du så ikke har til rådighed mere. Men hvis du alligevel ikke stod og skulle bruge de penge på noget, er det langt bedre økonomisk at betale en bil kontant end at låne til den. Det gælder i øvrigt også med alle andre ting, du vil købe. Kontant vil altid være billigere.

Billån og udbetaling

Når du køber en ny bil, vil der som udgangspunkt være en udbetaling, som du skal indfri, før du kan få lov til at få billånet. Det er med andre ord penge, du skal lægge på bordet, før du via forhandleren kan få lov til at låne de resterende penge til den.

Har du eksempelvis udset dig en bil til 100.000 kroner, vil udbetalingen typisk være på 20.000 kroner. Dermed skal du selv ligge 20.000 kroner på bordet, hvorefter du får finansieret de resterende 80.000 kroner gennem en afdragsordning hos forhandleren.

Det fungerer lidt anderledes, hvis du eksempelvsi går på nettet eller i banken og får et billån. Alt afhængig hvor mange penge du har sparet op naturligvis.

Har du eksempelvis 20.000 kroner sparet, er det jo nok til udbetalingen. Så skal du kun låne 80.000 kroner i banken, og så ligner det langt hen af vejen det lån, du ville have fået hos bilforhandleren.

Men lad os sige, at du ikke har nogle penge sparet op, men stadig gerne vil købe en bil til 100.000 kroner, der har en udbetaling på 20.000 kroner.

I dette tilfælde vil du ikke kunne købe bilen gennem forhandleren, da han forlanger udbetalingen, før du kan få et lån til bilen.

Dog vil du godt kunne gå til en ekstern låneudbyder – banken eller en digital udbyder eksempelvis – hvor du kan låne samtlige 100.000 kroner. Så kan du tage de 100.000 kroner, du nu har stående kontant, ned til bilforhandleren og betale for bilen. Så skylder du ikke forhandleren noget, og du skal blot afdrage på det lån, du har taget i banken eller online.

Fordelen ved at betale en udbetaling kontant er, at du skærer 20.000 kroner af din gæld. Så det kan jo have sin fordel at have lidt penge stående, så du i det mindste kan betale udbetalingen kontant. Så skal du “kun” låne 80.000 kroner og ikke alle 100.000 kroner.

Med et lån på bare 80.000 kroner vil du også slippe med en lavere månedlig ydelse, end hvis lånet havde været på 100.000 kroner.

Billån til en Tesla

Er det en ny og lækker elektrisk Tesla, du er på udkig efter, og som du gerne vil låne penge til, kan du faktisk låne pengene direkte gennem Tesla. Og det er endda et utroligt billigt lån, sammenlignet med mange andre lån på markedet, med en ÅOP på kun 1,98%.

Tesla behøver ikke at tjene så meget på selve lånet, da de jo i forvejen også selv producerer bilerne. Derfor kan du låne penge til en Tesla meget billigt, taget i betragtning hvad bilerne koster.

Skal du eksempelvis have dig en ny Tesla Model S, koster den i dag i Danmark kontant over 770.000 kroner. Vælger du at låne pengene til den, skal du til at starte med lægge en udbetaling på knap 270.000 kroner. De resterende penge kan du så få finansieret gennem Tesla selv, og her får du altså en ÅOP på kun 1,98%, hvilket betyder, at omkostningerne på et lån på over 500.000 kroner, over 96 måneder kun vil være lidt over 40.000 kroner.

Du kan også overveje at købe den brugt, hvis du ikke har behov for at få en af de nyeste modeller. Så vil prisen naturligvis være lavere. Brugt prisen på en Tesla Model 3 er lige under 475.000 kroner gennem Tesla selv.

Vælg den rette løbetid på dit billån

Når du skal have dig et billån, har du selv mulighed for at vælge løbetiden på lånet. Og løbetiden fungerer således:

  • Kort løbetid = Høj månedlige ydelse og lavere låneomkostninger
  • Lang løbetid = Lav månedlig ydelse og højere låneomkostninger

Dermed har du altså selv mulighed for at vælge, hvor hårdt du har lyst til at sidde i det, når du skal vælge billån.

Vælger du en lang løbetid på lånet, kan du glæde dig over, at du ikke skal af med særlig mange penge hver måned, hvilket jo kan være rart i et begrænset budget. Omvendt bliver de samlede omkostninger for lånet så også det højere.

Vælger du en kortere løbetid på dit lån, kan du glæde dig over, at du bliver gældfri hurtigere, og at dine samlede låneomkostninger vil blive lavere. Omvendt skal du så lægge flere penge til side hver måned, som du skal bruge til at afdrage på lånet. Ergo vil du have færre penge til rådighed i dit månedlige budget, hvilket kan være en udfordring for mange.

Så du skal selv vælge, hvad du mener passer bedst ind i din økonomiske situation.