Lån penge uden sikkerhed

Det behøver ikke at være svært at finde et lån uden sikkerhed. Det kommer langt hen af vejen an på, hvilken type lån du gerne vil have, eller hvor mange penge du gerne vil låne.

Vil du gerne låne flere hundredetusinde kroner eller millioner for den sags skyld, kan det være, der er en låneudbyder eller to, der gerne vil have en eller anden form for sikkerhed, inden du kan få lov til at låne penge af dem.

Det kan også være, at du skal bruge et lån til en virksomhed for at kunne øge din markedsføring eller vækste forretningen. I så fald kan det også være, at en låneudbyder gerne vil have sikkerhed i eksempelvis en personlig kaution eller aktiver i din forretning.

Hvis der bare er tale om et privatlån, som eksempelvis et kviklån eller et forbrugslån, er det begrænset, hvor mange låneudbydere, der kræver nogen former for sikkerhed for at ville låne dig penge – alt afhængig af lånets størrelse naturligivs. Her kan du finde låneudbydere, der ikke har krav om sikkerhed.

Men bevæger du dig på den lave side af 100.000 kroner, hvilket langt de fleste nok vil gøre med et forbrugslån, skal du ikke være bekymret for, at du ikke kan finde et sted at låne penge. Især ikke hvis du vælger at ansøge om lånet online.

Lån uden sikkerhed kan kræve variabel rente

Du skal dog være opmærksom på, at du ved et lån, hvor der ikke er krav om sikkerhed, kan være et “krav” om en variabel på rente på lånet. Med andre ord – det kan være svært at finde et lån, hvor du ikke skal stille nogen former for sikkerhed, hvor du også kan få en fast rente på lånet.

En fast rente er som regel noget, du kan få på et billån eller et boliglån. Men det er ikke så udbredt blandt forbrugslån, selvom enkelte udbydere tilbyder det med en forholdsvis høj fast rente.

Så er du på udkig efter et lån, hvor der ikke er nogen krav til, at du skal stille sikkerhed, skal du bare være opmærksom på, at du nok kommer til at må leve med en variabel rente på lånet. Det er dog heller ikke ensbetydende med, at det ikke stadig sagtens kan lade sig gøre for dig at afdrage nemt på lånet, men du skal bare ikke forvente en lav og fast rente på sådan et lån. Det ses i hvert fald meget sjældent, og falder du over et, er det en rigtig god idé at gemme linket til den udbyder.

Hvad forventer en låneudbyder som sikkerhed?

Hvis du støder ind i en låneudbyder, der har et krav om, at du skal stille sikkerhed – hvad er det så, der menes med dette? Og hvad kan du forvente at skulle stille i sikkerhed for sådan et lån?

At stille sikkerhed for et lån betyder egentlig bare, at låneudbyderen er sikker på i det mindste at have retten over dette – hvad enten det er en fysisk genstand, en bolig eller en personlig kaution – hvis du ikke er i stand til at betale af på dit lån. Nogle gange kan der stilles sikkerhed med ting, der er meget mere værd end lånets egentlig værdi. Du kan godt komme ud i en situation, hvor du stiller din bolig som sikkerhed for et lån, der ikke er lige så meget værd som boligens værdi.

Hvad du kan forvente at skulle stille som sikkerhed er ofte meget værdifulde ting. Det kan eksempelvis være biler eller boliger – her er sidstnævnte nok det mest værdifulde og relevante, mange af os kommer til at eje, som vi kan stille som sikkerhed for et lån.

Du kan også stille dig selv som person som sikkerhed. Det hedder at kautionere personlig for et lån. På den måde er det dig som person, der står inde for at betale lånet af, hvis tilbagebetalinger ikke bliver overholdt.

Det ses eksempelvis ofte i personligt ejet virksomheder. I en enkeltmandsvirksomhed er ejeren personlig hæftet, hvilket vil sige, at hvis den virksomhed kommer til at skylde penge væk, er det ejeren selv, der står for at skulle betale de penge tilbage.

I et selskab er det selskabet, der står for dette, og dermed vil selskabet bare gå konkurs, mens der intet sker med ejerens personlige økonomi. Hæfter du personlig for noget, kan kreditoren komme efter alt, hvad du ejer, og derfor er det meget vigtigt, at du er forsigtig med, hvad du hæfter personligt for, da du i værste fald kan komme til at skylde millioner af kroner væk personligt. Det er ikke en særlig fed situation at stå i.

Forbrugslån uden sikkerhed

Forbrugslån uden sikkerhed er på ingen måde en sjældenhed. Faktisk er der meget få låneudbydere, der tilbyder forbrugslån, der kræver en eller anden form for sikkerhed.

Det kan være, at du, ved at gå en tur i din lokale bank, kan blive mødt af et eller andet krav om sikkerhed, men hvis du vælger at ansøge om et lån digitalt, vil du meget sjældent blive mødt af sådan et krav.

Og sker det, at du falder over en udbyder, der har et krav til dig om at stille sikkerhed, kan du jo bare klikke dig videre til den næste udbyder. Der er jo efterhånden en del forskellige at vælge imellem.

Det gør sig i øvrigt gældende for stort set alle de private typer af lån, herunder bl.a. forbrugslån, privatlån, weekendlån, kviklån og så videre. Alle disse typer af lån er egentlig bare en og samme type lån, der bare er under forskellige navne. Men omstændighederne og betingelserne for disse lån ligner typisk hinanden.

Er der nogle ulemper ved lån uden sikkerhed?

Er der så en hage ved at tage et lån uden sikkerhed?

Nej, bare rolig.

Du skal ikke være bange for, at der er alle mulige andre ting, du så skal leve op til, bare fordi du ikke skal stille noget i sikkerhed for dit lån.

Ulemperne du vil støde er som regel, at du ikke vil kunne låne lige så mange penge, som hvis du havde en bolig at stille som sikkerhed eksempelvis. Og så kan du opleve, at der er højere renter på lån uden sikkerhed sammenlignet med lån med sikkerhed.

Udbyderen er jo villig til at give en mere fordelagtig rente til personer, der kan give en stor sikkerhed for lånet. Så kan de godt give en rabat på det enkelte lån, hvis en person nu har værdier for millioner af kroner. Omvendt kan de kræve en lidt højere rente på lån, hvor ansøgeren ikke har noget som helst af værdi.

Så at betale lidt mere for lånet er som regel den pris, du må betale, hvis du ikke har mulighed for at stille sikkerhed. Og det er jo overordnet set også helt fair, da banker og låneudbydere er forretninger, der skal tjene penge.

At kalde det en ulempe er måske så meget sagt. Det er nok mere bare forskellen på at låne penge hhv. med og uden sikkerhed. Du kan også blive godkendt til langt større lån, hvis du har noget at stille som sikkerhed for lånet. Men er det bare et mindre privat- eller forbrugslån, du skal have dig, snakker vi nok ikke lån i størrelser på over 50-100.000 kroner, og dermed vil du ikke møde nogle problemer på dette område, selvom du står i en situation, hvor du ikke kan stille sikkerhed.

Ansøg om et lån uden sikkerhed på to minutter

En af de helt store fordele ved at ansøge om dit lån på nettet er jo, at det ikke tager lang tid, før du har svar på din ansøgning, og du kan få pengene udbetalt til din konto. Det er det smukke ved online lån, som tit ikke bliver nævnt, når der er tale om kviklån og digitale lån. Det har også sine fordele, på trods af de højere renter.

Hvis du vælger at ansøge om et lån online, tager det ikke meget mere end to minutter at udfylde en ansøgning. Den skal du blot bekræfte med dit NEM-id, og meget mere er der ikke i det.

Du skal ikke snakke med en medarbejder, en bankrådgiver eller en helt tredje person, der skal blande sig i, hvad du har tænkt dig at bruge pengene på. Det er helt op til dig selv at bestemme, hvad du vil bruge dine penge på. Altså er der meget mindre bureaukrati og tidsspilde hos digitale låneudbydere.

Med få klik har du fået sendt din ansøgning afsted, og så kan du bare vente på, at du får pengene udbetalt til din konto.

Hvor stor en månedlig ydelse kan din økonomi holde til?

En af grundene til, at nogle mennesker kommer til at skade deres privatøkonomi, når de optager lån, er fordi, de sætter sig selv for hårdt i det. De vælger et for stort lån med en for høj månedlig ydelse, og pludselig står de i en situation, hvor de ikke kan betale deres faste udgifter hver måned. Det kan potentielt set ende med en plads i RKI som dårlig betaler, hvis du ikke kan betale dine regninger.

Derfor er det meget vigtigt, at du ikke vælger et for stort lån eller en for høj månedlig ydelse, som du ikke kan betale.

Hos stort set hver eneste digitale låneudbyder kan du, når du udfylder din ansøgning, nøje se, hvor meget du skal forvente at betale om måneden. Og hvis du ikke har plads til at tage det beløb ud af dit nuværende månedlige budget, skal du ikke låne pengene. I hvert fald ikke så mange penge. Så kan du overveje at låne mindre eller sætte løbetiden op, så du får delt betalingen op over længere tid og dermed sænker den månedlige ydelse.

Lån ikke penge for at betale andre lån af

I forlængelse af det tip, kan jeg også anbefale dig ikke at optage yderligere lån for at afdrage på ældre lån. Hvis du først står i sådan en situation, ender du meget hurtigt i en ond spiral, der kun går en vej – og det er ned.

Selvfølgelig kan du være desperat, hvis du har fået sat dig selv for hårdt i det, men at låne penge for at betale andre lån af, er som at tisse i bukserne for at holde varmen. Det hjælper dig lige nu, men lige om lidt bliver det piv koldt.

Derfor skal du sørge for ikke at havne i en situation, hvor din eneste udvej er at låne flere penge for at afdrage på gammel gæld. Du skal slet ikke havne i en situation, hvor du har sat dig selv for hårdt i det, hvis du vil pleje din økonomi, og sørge for at den har det godt.

Er du i tvivl om, hvorvidt du har råd til at tage et lån eller ej, er det nok fordi, du faktisk ikke har råd til det. Og så er det meget bedre at lade være med at låne pengene i første omgang.

Brug altid din sunde fornuft når det gælder lån – også lån uden sikkerhed

Generelt set skal du bare altid bruge din sunde fornuft, når det gælder din privatøkonomi. Det lyder måske meget lettere sagt end gjort, men det kan også redde dig for mange uheldige situaitoner.

Hvis folk har en usund økonomi, er det ofte fordi, de har taget nogle valg, de ikke har haft råd til i første omgang. Nej, du skal ikke købe en bolig, hvis du kun er på SU.

Nej, du skal ikke tage et lån med en månedlig ydelse på 500 kroner, hvis du i forvejen kun lige kan få det til at løbe rundt.

Nej, du skal ikke købe en telefon på afbetaling for så at sælge mobilen og tro, at du har tjent penge på det. Det penge direkte ud af vinduet.

Nej, du skal ikke låne penge til en bil nummer to, hvis du dårligt nok kan betale for den, du har stående derude.

Til syvende og sidst handler det hele om valg. Har du råd til at tage et lån eller ej? Er det din fornuft eller din trang til at købe nyt, nyt, nyt der taler?

Er du ikke ærlig over for dig selv i den situation, vil det bare ramme dig hårdt økonomisk på sigt.